Nova knjiga: Muel Kaptein – Biti kristjan na delovnem mestu (2023)

Posted on:

Kot krščanski voditelji iščemo praktične smernice, ki jih lahko uresničimo v našem podjetju/ustanovi, da bi bili dobri vodje in bi pri svojih odločitvah ravnali bolj etično in pošteno. Zato bi radi z vami delili vsebino knjige nizozemskega avtorja Muela Kapteina Biti kristjan na delovnem mestu – 17 vrednot, ki jih uporabite v svojem podjetju/ustanovi (2023). Knjigo nam je v elektronski obliki posredovalo Mednarodno združenje krščanskih poslovnežev UNIAPAC.

Muel Kaptein je profesor poslovne etike in upravljanja integritete na Oddelku za poslovno-družbeni management, Rotterdam School of Management, Erasmus Univerza (RSM) na Nizozemskem. Raziskovalno se ukvarja s področjem definiranja, merjenja in upravljanja etike v organizacijah. Napisal je osem knjig in objavil 50 recenziranih člankov v revijah, kot so Journal of Management Studies, Journal of Organizational Behavior, Organisation Studies, Journal of Management in Academy of Management Review. Med letoma 2002 in 2019 je bil urednik rubrike v Journal of Business Ethics. Danes poučuje predmete Družbena odgovornost podjetij (CSR), Voditeljstvo, Poslovna etika in svetovanje. Je kapitalski partner v svetovalni mreži KPMG, kjer pomaga organizacijam pri razvoju, zaščiti in ocenjevanju njihove etike, integritete in skladnosti.

Glavni namen knjige je opredeliti, kaj pomeni »biti kristjan na delovnem mestu«. Knjiga je razdeljena na dva dela: prvi pojasnjuje, kaj je delo in ponuja pregled, kaj so dobra dela, drugi pa podaja 17 pomembnih smernic, ki jih je treba upoštevati pri poslovanju. Knjiga je lahko v pomoč vodstvenim osebam pri odločanju za etično ravnanje. Muel poudarja, da moramo biti poslovneži kristjani v vseh pogledih našega življenja, še posebej pri delu. Svoje vrednote moramo vsakodnevno uresničevati in ne ločevati zasebnega in poslovnega življenja. Nenazadnje, poudarja, je ljubezen tista, ki mora biti središče naše poslovne etike.

Knjiga je dostopna na povezavi:

https://zkps.si/wp-content/uploads/2023/06/Kaptein_Being-a-Christian-in-Work_book_2023.pdf

Naslovnica knjige