Anton Tomažič: »V objemu slovenske pomladi«

Posted on:

V sredo 11.sept. 2019 je v Muzeju slovenske osamosvojitve na Cankarjevi 11 v Ljubljani naš član, Anton Tomažič, predstavil svojo novo dokumentarno knjigo o osamosvajanju Slovenije »V objemu slovenske pomladi«. Knjigo je izdala Mohorjeva založba iz Celovca.

Na predstavitvi, ki jo je vodil publicist Igor Gošte, je Tone predstavil cilje in povode za nastanek knjige. Zapisal je: »Nisem bil ravno »na vrhu« politike v obdobju, ko je potekal projekt, ki se je izkazal za najbolj veličastnega v vsej slovenski zgodovini: izgradnji (in obrambi) prve samostojne slovenske države. Bil pa sem »blizu vrha« in se zato čutim usposobljenega, da tudi kaj pokomentiram in pojasnim, kar morda drugi pisci naše zgodovine sicer ne bi (z)vedeli.«

Avtor je želel biti popisovalec časa, kot ga je sam doživel in sooblikoval. Knjiga s 537 strani velikega formata je težka kar 2 kg. Razdeljena je v devet poglavij: UvodMoja zimaPrehodMoja SDZMoj DEMOSMoj parlamentEpilogViri ter Stvarno kazalo. Že naslovi poglavij povedo, kje je deloval kot pravnik in politični aktivist. Večino knjige predstavljajo kopije dokumentarnega gradiva, avtorjevega spremnega besedila pa je le toliko, da uokvirja dogajanja.

Spremno besedilo sta napisala Rosvita Pesek in Lojze Peterle.

Knjigo je mogoče kupiti v knjigarnah in tudi prek spleta:

https://www.mohorjeva.com/knjige_buecher/detajl/v-objemu-slovenske-pomladi1

Naslovnica Tomažičeve knjige: »V objemu slovenske pomladi«. (Foto: Mohorjeva založba Celovec)
Avtor, Anton Tomažič (desno), na predstavitvi knjige v muzeju VSO v pogovoru z moderatorjem Igorjem Goštetom (levo).

Na predstavitvi knjige: »Tako sem načrtoval prve volitve v Slovenski demokratični zvezi«.