Predsednik UNIAPAC, Rolando Medeiros, na obisku pri ZKPS

Posted on:

Na povabilo vodstva Združenja krščanskih poslovnežev Slovenije (ZKPS) je dne 5. marca 2018 v Slovenijo pripotoval predsednik svetovnega združenja krščanskih poslovnežev UNIAPAC, g. Rolando Medeiros. ZKPS je član UNIAPAC vse od leta 1993. Cilj obiska je bil spodbuditi delo članov ZKPS in utrditi sodelovanja z UNIAPAC. Člani Upravnega odbora ZKPS smo se z visokim gostom srečali že v ponedeljek 5. marca 2018 na delovni večerji.

V torek 6.3.2018 dopoldne nas je v avdienco sprejel ljubljanski nadškof, msgr. Stanislav Zore, s katerim smo spregovorili o bolj tesnem sodelovanju vodstva katoliške cerkve in članov našega združenja. Združenje UNIAPAC namreč vzdržuje tesne stike s papeškim svetom Pravičnost in mir ter s Komisijo škofovskih konferenc Evropske unije. Sodelovanje pa naj bi potekalo tudi med posameznimi združenji in lokalno cerkvijo. G. nadškof je izrazil pripravljenost za sodelovanje na konkretnih projektih, ki bi bili pomembni za ljubljansko nadškofijo.

Na delovnem srečanju g. Medeirosa s člani UO smo spregovorili o delu ZKPS za člane, za slovensko družbo in za mednarodno skupnost. Dotaknili smo se tudi sodelovanja ZKPS in UNIAPAC. Visokemu gostu smo predstavili osnutek nove strategije dela ZKPS, s katero želimo popestriti delo ZKPS in pritegniti nove člane. Predsednik Medeiros je poudarjal dejstvo, da papež Frančišek govori o tem, da je biti poslovnež plemenito poslanstvo, v katerem krščanski poslovnež pomaga pri delu za skupno dobro.

Za popestritev obiska smo predsednika Medeirosa popeljali na obisk baročne knjižnice v Bogoslovnem semenišču v Ljubljani.

Krajše poročilo o obisku je objavila Družina (B.Štefanič ml., 11.3.2018, str. 18), o pogovoru z njim pa je poročal Radio Ognjišče (besedilo in avdio zapis na http://radio.ognjisce.si/sl/200/aktualno/26578/).

Nekaj o UNIAPAC

Organizacija UNIAPAC International (http://uniapac.org/) združuje okoli 40 nacionalnih združenj krščanskih poslovnežev v Evropi, Latinski Ameriki, Aziji in Afriki in povezuje globalno okoli 40.000 krščanskih poslovnežev. Njen predsednik, Rolando Medeiros (https://www.linkedin.com/in/luis-rolando-medeiros-soux-542488149/), je uspešen čilenski podjetnik. Po poklicu je inženir kemije in kvantne fizike. Doštudiral je v Uppsali na Švedskem. Dodatno se je izobraževal v Čilu na področju upravljanja in celo filozofije. Je generalni direktor podjetja Compañía Electro Metalúrgica S.A., ki s svojimi hčerinskimi družbami deluje globalno na področju metalurške, steklarske in plastične embalaže, vinarske ter medijske industrije. Bil je predsednik čilenskega združenja krščanskih poslovnežev USEC (2009-2011) ter nato podpredsednik UNIAPAC Latinska Amerika (2011-2016). Leta 2017 je postal predsednik UNIAPAC International.

Luis Rolando Medeiros Soux, pedsednik UNIAPAC International (foto: USEC,Čile)

Poročilo o obisku v tedniku Družina

Članek B.Štefaniča objavljen v Družini 11.3.2018, str. 18.