prof. dr. Ludvik Toplak: Stebri slovenskega gospodarstva – podjetniške družine na Slovenskem do 2. svetovne vojne

Posted on:

V sredo 19.9.2018 je prof. dr. Ludvik Toplak v Galeriji Družina v Ljubljani članom ZKPS predstavil knjigo Draga Medveda »Stebri slovenskega gospodarstva: Podjetniške družine na slovenskem do 2. svetovne vojne«. Drago Medved, umrl je 2016, je slovenskemu prostoru poznan kot pisatelj, publicist, urednik in slikar, ki pa se je v svojem zadnjem opusu posvetil raziskovanju družinskih podjetij, ki so bogatila naš prostor do 2. svetovne vojne. Prof. Ludvik Toplak, nekdanji rektor Univerze v Mariboru, priznani diplomat in predsednik Alme Mater Europaea, je bil dolgoletni prijatelj Draga Medveda. V predstavitvi je poudaril, da knjiga ne govori o zamolčanih slovenski podjetnikih, temveč o stebrih gospodarstva. Vsi v knjigi predstavljeni podjetniki in podjetnice so bili donatorji, filantropi, meceni in narodnjaki. Imeli so dober odnos do kulture, izobraževanja, športa, zdravja in do delavcev. Vsem je bila skupna inovativnost in drznost za spremembe. Poglavitno pa je, da so bili vsi vzgled prakse družbene pravičnosti in odgovornosti.

Profesor Toplak je nagovoril naše društvo tudi iz vidika vzgoje in zasebne lastnine. Menil je, da je potrebno učiti mlado podjetniško generacijo odgovornega ravnanja z zasebno lastnino, ki nikdar ne pomeni le lastne koristi, ampak tudi skrb za druge in dajanje družbi, lokalni skupnosti itd.

Predstavitvi knjige je sledila še skupna razparava o prihodnosti slovenskega družinskega podjetništva, usposabljanju menedžerjev za uspešno in odgovorno poslovanje in vlogi družinskih podjetij za razvoj lokalnih skupnosti.

Srečanje je povezovala Kaja Kosec, mag.

Več o knjigi in njenem nakupu: https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/podjetniske-druzine-na-slovenskem

Knjiga, ki je izšla pri založbi Alma Mater Europaea, odpira zamolčano poglavje slovenske zgodovine in opisuje tradicijo slovenskega podjetništva. Avtor obudi spomin na začetke slovenskega podjetništva od celjskih grofov, Zoisa, Valvazorja, do podjetniških družin med obema vojnama v 20. stoletju. Hkrati pa spodbudi vedenje in zavest po potrebi podjetniškega duha na Slovenskem. Drago Medved je 10 let pripravljal ta zahteven in kompleksen projekt, se pogovarjal z dediči podjetnikov in vključeval najnovejše raziskave zgodovinarjev. Skušal je vsaj delno odpraviti prevladujoče slabo poznavanje zgodovine podjetništva pri nas in splošno nezaupanje do podjetnih, poslovno uspešnih ljudi. Knjiga predstavlja zgledne podjetnike in njihove družine, ki so jih krasile vztrajna etična drža, dolgoročna razvojna usmerjenost in ambiciozna odprtost v svet.

O predavatelju:

Prof. dr. Ludvik Toplak, doktor prava, je predsednik znanstveno-izobraževalne skupnosti Alma Mater Europaea – Evropski center Maribor (ECM) in predsednik Kluba slovenskih diplomatov. Prof. Toplak je poznana slovenska javna osebnost in diplomat, ki je bil namestnik predsednika parlamenta republike v začetku 1990-ih ob rojstvu neodvisne Slovenije, potem pa rektor Univerze v Mariboru ter veleposlanik Slovenije v Vatikanu. 

Prof. Toplak je član predsedstva Evropske rektorske konference in predsednik Podonavske rektorske konference. Predsedoval je raziskovalno-razvojni komisiji pri slovenskem gospodarskem in raziskovalnem predstavništvu v Bruslju in upravnemu odboru Slovenskega znanstvenega inštituta na Dunaju, bil je guverner Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji. Je redni član Evropske akademije znanosti in umetnosti s sedežem v Salzburgu. Dr. Ludvik Toplak je od leta 2012 častni občan Mestne občine Maribor.

Povezovalka večera, Kaja Kosec, predstavlja predavatelja, prof.dr. Ludvika Toplaka.
Prof.dr. Ludvik Toplak predstavlja knjigo Draga Medveda.