Simpoziji in konference z mednarodno udeležbo

Solidarnost v poslovnem svetu“, Gospodarska zbornica Slovenije (2019)

Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije (ZKPS) je v sodelovanju z Mednarodnim združenjem krščanskih poslovnežev UNIAPAC ter UNIAPAC EUROPE dne 8. maja 2019 organiziralo na Gospodarski zbornici Slovenije simpozij z mednarodno udeležbo z naslovom “Solidarnost v poslovnem svetu”. Na simpoziju smo zato poskušali osvetliti pojem z več strani: teoretično s stališča krščanske in nato evropske perspektive, s pogledom Mednarodnega združenja krščanskih poslovnežev UNIAPAC ter pogledom ekonomskega teoretika, Marka Kremžarja, katerega knjigo »Poslovnež in njegov poklic« smo predstavili. Svoje poglede so predstavili: mag. Matej Kovač (Lexpera), prof.dr. Bojan Žalec (Teološka fakulteta, Univerza v Ljubljani), prof.dr. Janez Vodičar (Teološka fakulteta, Univerza v Ljubljani), mag. Kaja Kosec, ZKPS ter dr. Drago Rudel, ZKPS.

Mednarodni gost simpozija je bil predstavnik Mednarodnega združenja krščanskih poslovnežev UNIAPAC, UNIAPAC EUROPE in predsednik portugalskega združenja krščanskih poslovnežev ACEGE, poslovnež, g. Joao Pedro Tavares (www.acege.pt). Spregovoril je o pogledih na solidarnost v poslovnem svetu in primerih solidarnosti med krščanskimi poslovneži na Portugalskem.

Srečanje smo nadgradili z okroglo mizo o solidarnosti v poslovnem svetu v Sloveniji, na kateri so sodelovali izkušeni podjetniki: Tomaž Lah, Nektar –Natura d.o.o., Primož Bulc, Bulc bratje d.o.o. ter Anton Papež, Interenergo d.o.o.

Konferenca o družinskem podjetništvu, Hotel Union (2017)

Zavod »Za dialog«, Fokus 2031 in Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije (ZKPS) smo dne 16.10.2017 v hotelu Union v Ljubljani organizirali mednarodno konferenco o družinskem podjetništvu. Na uspešno izvedeni konferenci so med drugimi sodelovali: g. Marko Lotrič (Lotrič meroslovje), Mojca Emeršič (Ernst & Young Slovenija), dr. Hubertine Underberg – Ruder s predstavitvijo lastnega družinskega podjetja Underberg (grenčica), dr. Stephan Werhahn iz Munchna, Ivan Kapetanović Jr. in Kaja Kosec. Konferenca je bila zelo uspešna in dokaz, da lahko ZKPS ob sodelovanju z drugimi združenji pripravi tudi vrhunske aktualne mednarodne dogodke, ki so namenjeni širšemu občinstvu, ne le članom ZKPS.

Državljani in demokracija v post socialističnih/komunističnih državah“, Državni svet RS (2016)

Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije (ZKPS) je v sodelovanju s Konrad Adenauer Stiftung, Socialno akademijo, društvom Slovenski katoliški izobraženci, Inštitutom Janeza Evangelista Kreka in Časnik.si dne 6.10.2016 v Državnem svetu organiziralo mednarodni simpozij z naslovom: “Državljani in demokracija v post socialističnih/komunističnih državah“. Tema je povezana s programom širše pobude organizatorjev za večjo aktivnost krščansko-demokratskega dela civilne družbe v Sloveniji. Simpozij je bil povezan z dogodki Socialnega tedna 2016 in Zaključnim seminarjem Socialnega tedna 2016.

»Krščanska demokracija in civilna družba v Sloveniji – Kako premostiti razkorak med državljani in odločevalci?«, Državni svet RS (2015)

Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije (ZKPS) je v sodelovanju s fundacijo Konrad Adenauer Stiftung, Socialno akademijo, društvom Slovenski katoliški izobraženci, Inštitutom Janeza Evangelista Kreka in Časnik.si dne 7.10.2015 v Državnem svetu organiziralo mednarodni simpozij z naslovom: »Krščanska demokracija in civilna družba v Sloveniji – Kako premostiti razkorak med državljani in odločevalci?«. Tema je povezana s programom širše pobude organizatorjev za večjo aktivnost krščanskodemokratskega dela civilne družbe v Sloveniji. Simpozij je bil povezan z dogodki Socialnega tedna 2015 in Zaključnim seminarjem Socialnega tedna 2015.

Evropa prihodnosti med uspešnostjo in odgovornostjo“, Državni svet RS (2014)

Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije (ZKPS) je v sodelovanju z mednarodnim združenjem krščanskih poslovnežev UNIAPAC, združenjem katoliških delodajalcev iz Nemčije (BKU) ter fundacijo Konrad Adenauer iz Zagreba dne 3. oktobra 2014 organiziralo simpozij “Evropa prihodnosti med uspešnostjo in odgovornostjo“. Iz tujine so sodelovali: ga. Marie-Luise Dött, poslanka v nemškem parlamentu, odgovorna za sodelovanje s slovenskim parlamentom, ga. Gertrud Rantzen, predsednica nemško-slovenske gospodarske zbornice, dr. Michael A. Lange, direktor fundacije Konrad Adenauer Stiftung ter gospodarski strokovnjak dr. Stephan Werhahn, vnuk Konrada Adenauerja. Med domačimi predavatelji so nastopili: mag. Matej Kovač, Tone Rode (Družina), mag. Bernard Brščič z Inštituta dr. Jože Pučnik, Janez Podobnik (ICPE Ljubljana), prof.dr. Žiga Andoljšek, dekan Fakultete za poslovne vede; poslovneža g. Anton Papež in Japec Jakopin, mag. Mitja Steinbacher s Fakultete za poslovne vede v Ljubljani ter Peter Grabner iz Območne obrtne zbornica Ljubljana-Vič.

Na simpoziju smo predstavili tudi dve knjižici: »Evropska skupnost solidarnosti in odgovornosti« o kateri je spregovoril direktor Založbe Družina, Tone Rode ter »Poslanstvo krščanskega poslovneža« s predstavitvijo mag. Mateja Kovača.