Pomen vere in duhovnosti pri naslavljanju globalnih večplastnih družbenih in poslovnih izzivov

Posted on:

Mednarodno združenje krščanskih poslovnežev UNIAPAC nam je posredovalo dokumentFaith in Action (Vera v akciji)«, ki ga je pripravil Svetovni gospodarski forum. Pri delu je v svetovalnemu odboru sodeloval tudi UNIAPAC. Dokument je končno poročilo odbora, ki preučuje vpliv vere na delo v poslovnem svetu.

Poročilo  “Faith in Action (Vera v akciji)« jev celoti dostopno v angleškem jeziku.

 

Prevod (nelektoriran) povzetka poročila “Faith in Action (Vera v akciji)«

Petinosemdeset odstotkov (85%) svetovnega prebivalstva sledi verskim ali duhovnim tradicijam, kar pomembno vpliva na to, kako opredeljujejo svoje vrednote in sodelujejo v svojih skupnostih, delovnih okoljih in družbah. Za večino sveta danes vera in duhovnost še vedno določata, kaj pomeni kakovostno življenje in kako najbolje naslavljati izzive, s katerimi se danes soočajo družine, narodi in svet. Za globalne voditelje je podcenjevanje trajnega vpliva in vloge vere v družbi lahko razlog za zamujene priložnosti in za večji pozitiven vpliv v večverskih družbah in vodi do tega, da ne razumejo in spregledajo, kako pomembno vera in duhovnost vplivata na današnje kompleksne družbene izzive.

Res je, da se nekateri verniki (od tradicionalnih verskih institucij do organizacij medverskega sodelovanja in versko motiviranih vlagateljev) v partnerstvu s podjetji in drugimi globalnimi deležniki trudijo reševati ključne izzive v trenutni večplastni krizi: ekonomski, okoljski, geopolitični in tehnološki. Številni poslovni in politični voditelji vse bolj prepoznavajo vrednost sodelovanja z verskimi akterji v razumevanju ključnih priložnosti za vpliv in usmerjanje družbenih sprememb. Ti voditelji gredo onkraj osnovnega poznavanja vere in uporabljajo svoje strateško, vsebinsko razumevanje verskih skupnosti in tradicij za doseganje pomenljivega sodelovanja in vpliva prek partnerstev.

Tudi verniki iščemo inovativne pristope v sodelovanju med seboj in z drugimi, da bi dosegli vzajemno korist (npr. da bi se izognili “pranju vere” in drugim izzivom pri sodelovanju). Poročilo poudarja nadaljnjo pomembnost vere in duhovnosti v trenutni večplastni krizi. Nastalo je v sodelovanju s predstavniki verskih in duhovnih tradicij, strokovnjaki in voditelji. Podrobneje opisuje osem primerov partnerskih projektov, ki temeljijo na verski osnovi – na področju okolja, zdravja, odpornosti in upravljanja tehnologij. Identificira tri ključne načine, kako voditelji lahko pomenljivo sodelujejo z verskimi akterji v času poglabljanja polarizacije in nezaupanja v družbah.