animacija.gif
ZDRUŽENJE KRŠČANSKIH POSLOVNEŽEV SLOVENIJE

Poslovili smo se od Toneta Rojca, našega nekdanjega duhovnega asistenta

Dne 23.4.2020 je odšel k Bogu po večno plačilo duhovnik in nekdanji duhovni asistent našega združenja ZKPS (1991 – 1999), kanonik, g. Anton Rojc (1940 - 2020). Od njega so se poslovili v soboto, dne 25.4.2020, na pokopališču v Radomljah. Pogreb je bil zaradi ukrepov ob pandemiji v ožjem krogu. Pogrebno slovesnost je vodil ljubljanski nadškof, msgr. Stanislav Zore OFM, somaševalo in h grobu pa ga je pospremilo še več duhovnikov in svojcev. Kot prijatelj in predstavnik ZKPS se je pogreba udeležil tudi podpredsednik našega združenja, g. Ivo Kapetanović.

G. Rojc je bil ustanovni član Združenja krščanskih poslovnežev Slovenije - ZKPS (maj 1991) in bil njegov redni član vse do smrti. Leta 1991, ko je bil župnik Župnije Ljubljana Sv. Križ, ga je tedanji ljubljanski nadškof, dr. Alojzij Šuštar, imenoval za prvega duhovnega asistenta ZKPS. Kot predstavnik ZKPS se je udeležil dveh svetovnih kongresov mednarodnega združenja krščanskih poslovnežev UNIAPAC (1993 - Monterreyu v Mehiki, 1998 - Rim) ter dveh letnih srečanj vodstva UNIAPAC (1989 - Praga, 1991 - Rim in Budimpešta).

G. Rojc je bil predan ideji, da morajo biti krščanski poslovneži med seboj povezani v združenje. To idejo je širil tudi v Srbiji, kamor je odšel kot vikar beograjskega nadškofa dr. Franca Perka, čeprav je nalogo duhovnega asistenta predal drugemu duhovniku. Ko se je vrnil v Slovenijo, sva se večkrat osebno srečevala in pogovarjala o pomenu, da združenje ZKPS aktivno deluje in se uveljavlja v mednarodnem merilu.

Tonček, Bogu se zahvaljujemo, da smo te imeli med sabo. Naj ti bogato poplača vse, kar si med drugim storil tudi za tvoje združenje ZKPS. Prosimo te, da si v nebesih priprošnjik za nadaljnje uspešno delo združenja.

Nekaj več o delu g. Rojca kot duhovnika je na zapisanih na http://ursulinska-cerkev-lj-sv-trojica.rkc.si/?p=2980 od koder je sposojena tudi fotografija z njegove zlate maše.

Drago Rudel

predsednik ZKPS

Na novico o smrti g. Rojca so se odzvali:

Milan Knep, duhovni asistent ZKPS: S Tonetom Rojcem smo si bili blizu, ker smo farani župnije Ljubljana - sv. Križ. V tej župniji sem bil ministrant, tu se je poročila večina mojih nečakov. Bil je človek s karizmo. In z njo je služil Božjemu kraljestvu.

Jože Strgar, ustanovni član in nekdanji predsednik ZKPS: G. Rojca se dobro spominjam vse od začetnih časov (združenja). Bil je resnično prisoten pri nastajanju in delovanju našega Društva. Ob lepem spominu nanj se ga bomo spominjali tudi v molitvi - pač v zahvalo, da smo živeli in delovali skupaj s tako plemenitim človekom - duhovnikom. Naj bo z nami tudi s pogledom iz Gospodovega kraljestva, AMEN.

Anton Rojc ob svoji zlati maši v uršulinski cerkvi v Ljubljani, julija 2015.

Anton Rojc ob svoji zlati maši v uršulinski cerkvi v Ljubljani, julija 2015.
Vir: http://ursulinska-cerkev-lj-sv-trojica.rkc.si/?p=2980

Pogreb Antona Rojca

Pogreb Antona Rojca

Foto: Ivo Kapetanović