animacija.gif
ZDRUŽENJE KRŠČANSKIH POSLOVNEŽEV SLOVENIJE

Predstavitev filma o 3.000 km dolgem romanju našega podpredsednika, Iva Kapetanovića, iz Splita v Santiago de Compostela

Dne 29. jan. 2018 je v dvorani nunskega samostana v Ljubljani Ivo Kapetanović, podpredsednik ZKPS, predstavil svoj film »Camino de Santiago – Romanje od Lečevice do Santiaga«. Okoli 80 povabljenih udeležencev si je najprej ogledalo nekaj več kot eno uro dolg dokumentarni film o Ivotovem 3.000 km dolgem romanju iz rodnega kraja Lećevica pri Splitu vse do Santiaga de Compostela in naprej do Finistere v Španiji. Posnel ga priznani alpinist, Stipe Božić, ki je dokumentiral številne vzpone slovenskih alpinistov na najtežjih odpravah. Tudi sam je stal dvakrat na vrhu Mt. Everesta ter se povzpel na najvišje vrhove vseh petih celin. Žal tokrat Stipe ni bil prisoten, zato se je o filmu z romarjem pogovarjal dr. Janez Gril.

Ivo je celotno pot prehodil v 83-tih dneh v letih 2015 in 2016, vendar v štirih delih. Na poti so ga krajši del poti ločeno spremljali kolegi: Tone, nato Drago in na koncu Lučo. Pot je bila zanj sicer fizično naporna, saj je v povprečju prehodil več kot 40 km na dan. Vse težke trenutke je doživljal kot dar in posvetitev svojega romanja. Romanje mu je pomenilo radost, srečo, veselje in globoko versko doživetje. Nobena težava ni mogla zmanjšati nežnosti, ki se je naselila v njegovo dušo. Camino je zanj pot na hrib, s katerega želi videti tisto, kar še ni spoznal.

Na filmu so zabeležena številna srečanja z ljudmi, ki so prispevali vsak po kamenček v mozaik celotne poti. Mnogi od prisotnih so že izkusili vsaj španski del Camina, tiste, ki pa še niso bili, pa je navduševala Ivotova beseda. Film bo v velikonočnem času na sporedu na RTV Slovenija 1.

Ivo je o tem romanju napisal tudi knjigo z enakim naslovom, ki jo je mogoče kupiti v slovenskem prevodu v knjigarnah in na spletu. Dostopni so tudi prevodi knjige v angleški, italijanski in španski jezik (https://www.galarna.si/products.aspx?view=search#!search=camino%20kapetanovi%C4%87).

Ivo Kapetanović

Predstavitev filma - občinstvo