animacija.gif
ZDRUŽENJE KRŠČANSKIH POSLOVNEŽEV SLOVENIJE

Predsednik ZKPS, Drago Rudel, na Generalni skupščini UNIAPAC International

Pred 26. Svetovnim kongresom UNIAPAC je dne 22.nov. 2018 v Lizboni v hotelu Marriott potekala generalna skupščina mednarodnega združenja krščanskih poslovnežev, UNIAPAC International. Udeležil sem se je kot predsednik ZKPS. Sejo je vodil njen predsednik, g. Rolando Medeiros (v marcu 2018 je bil pri nas na obisku v Ljubljani http://www.zkps.si/orlando_medeiros_na_obisku/). Skupščine se je udeležilo okoli 50 predstavnikov članic UNIAPAC:

Iz dnevnega reda skupščine:

 1. Dolgoletna tajnica UNIAPAC, ga. Gwenola Robin, se poslavlja in odhaja drugim izzivom naproti.
 2. V družino UNIAPAC International je bilo soglasno sprejeto čilensko združenje UNDEC.
 3. Jezuit, prof.dr. Martina Maier, je po smrti dolgoletnega duhovnega asistenta UNIAPAC, p. Eduarda Herra iz Luxemburga, sprejel vlogo duhovnega asistenta.
 4. Predsednik, R. Medeiros je predstavil opravljene aktivnosti UNIAPAC v zadnjih 12-tih mesecih:
  1. Združenje promovira svoj delo pod sloganom “Business as a noble vocation”, ki je hkrati vizija in poslanstvo UNIAPAC. To “blagovno znamko” že prepoznavajo mnoge organizacije po svetu.
  2. Usposabljanje krščanskih poslovnežev poteka v več okoljih v članicah UNIAPAC: Erasmus+ projekt v Evropi, na Filipinih v okviru Institute of business transformation, Philipines. Sodelovanje poteka s Federation of Chatolic Unversities, Dublin, Ireland.
  3. Širitev UNIAPAC članstva poteka na vseh kontinentih. V prihodnje lahko pričakujemo kot nove članice: Avstrijo, Zambijo, Indonezijo, Singapur, Malezijo, Sri lanco, ZDA in eno od združenj iz Velike Britanije. Izziv za UNIAPAC sta Nemčija in Švica, ki sta izstopili.
  4. Transformacija dela - drug pogled na delo v luči papeževe enciklike “Laudato si”. UNIAPAC vse bolj sodeluje z mednarodno organizacijo za delo ILO (International Labour Organisation), da bi ponovno ovrednotil delo kot temelj človekovega dostojanstva.
  5. Uporaba socialnih omrežij za promocijo dela UNIAPAC. Prizadevanja spadajo na področje digitalizacije UNIAPAC, kjer je pobudo prevzelo madžarsko združenje.
 5. Predlog programa 2017-2020
  1. Nadaljnja promocija poslanstva krščanskga poslovneža “Business as a noble vocation
  2. Nadaljevanje usposabljanja krščanskih poslovnežev za etično poslovanje
  3. Delo na UNIAPAC Digital Academy
  4. Uveljavljanje nalepke “Laudato sI”.
 6. Finančno stanje UNIAPAC v 2018, projekcija za 2019
  1. V 2018 bodo znašali stroški 380.000 EUR, v 2019 cca 330.000 EUR,

Del denarja prejme UNIAPAC od UNIAPAC fundacije, ki jo vodi Luis Bamuele.

 1. Poročila regionalnih organizacij - predsedniki regionalnih združenj za Afrika, Azija, EU in Latisnko Ameriko so podali kratka poročila.
 2. Naslednji UNIAPAC svetovni kongres bo 2021 na Filipinih, ki v 2021 slavijo 500 let pokristjanjenja s strani Portugalcev). Organizator bo filipinsko združenje BCBP (Brotherhood of Christian Businessmen and Professionals).

Ljubljana, 28.11.2018

Poročilo pripravil: Drago Rudel

Predsednik ZKPS, Drago Rudel s predsednikom UNIAPAC International, Rolandom Medeirosom

Predsednik ZKPS, Drago Rudel s predsednikom UNIAPAC International, Rolandom Medeirosom.

UNIAPAC International (1)

UNIAPAC International (2)