Mednarodna poletna šola EU projekta Erasmus+ v Veržeju

Posted on:

ZKPS sodeluje v EU projektu Erasmus+ »Mladi za podjetništvo in poslovno etiko«

V dneh od 14.-23. avgusta 2017 je v okviru EU projekta Erasmus+ »Mladi za podjetništvo in poslovno etiko« v Marianumu v Veržeju potekala mednarodna poletna šola. Organizatorja sta bila Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije (ZKPS) in Socialna akademija. Udeleženci so bili mladi iz Nemčije, Italije in Madžarske in Slovenije: študentje ekonomije in poslovnih ved, mladi zaposleni, mladi podjetniki in mladi vodje projektov.

Poletno šolo smo izvedli v dveh delih: prvega z naslovom »Prosperity for all – Rethinking Social Market Economy«v dneh od 14. do 19.8.2017 in drugega »Rethinking Leadership – Develop your leadership skills« med 19.-23.8.2017. Prvega dela se je udeležilo 14 mladih, drugega pa 20 udeležencev, od tega 10 iz Slovenije.

Na prvem delu programa »Prosperity for all – Rethinking Social Market Economy« so mladi odkrivali koncept socialnega tržnega gospodarstva (SoME); njegovo zgodovino, prisotnost in delovanje v evropskih državah ter koncept povezovali z različnimi političnimi tradicijami. Mladi so se preko delavnic in interaktivnih vsebin urili v različnih vlogah SoME. Vsebinsko so spoznavali elemente SoME in začeli s pripravami na izdelek »Leksikon socialno tržnega gospodarstva«. Program so vodili in koordinirali Marko Balažic in Ožbej Peterle iz Društva za razvoj FOKUS 2031, Martin Wilde, managing director BKU in Neža Repanšek iz Socialne akademije. Na temo okoljevarstva in Laudato si se je pridružil strokovnjak Michael Kuhn, pomočnik generalnega sekretarja COMECE. V programu pa smo gostili tudi dva gosta: g.Stephana Werhahna, podjetnika, politika in vnuka Konrada Adenauerja in g. Lojzeta Peterleta, poslanca evropskega parlamenta. Omenjena gosta sta izvedla v Murski Soboti tudi javno okroglo mizo na temo »Leadership in times of crisis«.

V drugem delu programa »Rethinking Leadership – Develop your leadership skills« so mladi odkrivali svojo voditeljsko naravo in kompetence. Skozi celoten program so se usposabljali v prvinah podjetništva, etičnega odločanja in vodenja podjetja. Program so vsebinsko in koordinacijsko vodili Kaja Kosec, MAS, MA, direktorica Za dialog, Martin Wilde, managing director BKU in Neža Repanšek. Vsebinsko sta drugi del podprla tudi Matej Cepin, direktor Socialne akademije in dr. Drago Rudel, direktor MKS in predsednik ZKPS. V interaktivnem delu programa smo obiskali Pomurske mlekarne, kjer smo si ogledali proizvodnjo. Direktor podjetja, g. Robert Serec, je predstavil svojo voditeljsko pot. Sledil je obisk vinarne Marof in ogled kleti. G. Dejan Luntar je predstavil podjetniški razvoj in izzive mlade vinarne. Nenazadnje, pa so se mladi preizkusili tudi v rokodelskih veščinah v centru DUO Veržej, kjer so ob oblikovanju gline preverili svoj značaj in kreativnost.

Poleg predstavljenega programa so mladi v poletni šoli nadgrajevali svoje jezikovne in socialne veščine, spoznavali evropsko kulturo in se učili sobivati v različnosti.

Poletni šoli bo v okviru aktivnosti projekta Erasmus+ v dneh od 16. do 18. nov. 2017 sledilo nadaljevalno izobraževanje v Berlinu,. V tem sklopu bodo mladi udeleženci dokončali »Leksikon socialno tržnega gospodarstva«. V nadaljevanju, dne 19.11.2017, pa bomo imeli partnerji projekta delovni sestanek (Steering Committee meeting).

Kaja Kosec, MAS, MA, koordinator projekta pri ZKPS

Povezava na slikovno gradivo s poletne šole.